Senoji Japonijos smilkalų kultūra. Dešimt Koh dorybių

  • Japonija yra unikali šali, kurioje kuriamos pažangiausios technologijos ir tuo pačiu išlaikoma pagarba senosioms tradicijoms. Svarbią vietą tradicinėje Japonijos kultūroje užėmė ir tebeužima smilkalai. Šiandien japoniškų smilkalų gamintojai pasitelkia moderniausias technologija, tačiau vadovaujasi dar XV a. budistų vienuolių surašytu „Dešimt Koh (smilkalų) dorybių“ sąrašu. Nors nuo japonų Muromachi laikotarpio praėjo 500 metų, tačiau šis svarbiausių smilkalų privalumų sąrašas tebėra aktualus ir ne tik Japonijoje.

    1. Atveria bendravimą su anapusiniu pasauliu
    Nuo seno tiek rytų, tiek vakarų kultūrose smilkalai buvo naudojami religinių apeigų metu. Stebint kylančius smilkalų dūmus, regėta, kaip į dangų nešamos dievams siunčiamos maldos ir prašymai.

    2. Teigiamai veikia kūną ir sielą
    Nuo seno buvo tikima, kad smilkalų gamybai naudota mediena, prieskoniai bei žolelės teigiamai veikia tiek fizinę, tiek psichologinę žmogaus būseną. Naujausi moksliniai tyrimai patvirtina, kad natūraliuose smilkaluose esančios medžiagos išties gali turėti teigiamos įtakos gerai savijautai.

    3. Valo aplinką
    Daugelyje kultūrų smilkalai buvo naudojami namų ir daiktų apvalymui. Šiais laikais jau patvirtinta, kad dalis natūralių smilkalų ingredientų išties turi antibakterinių savybių.

    4. Pažadina budrumą

    Natūralių smilkalų gamyboje naudojamas kamparas, cinamonas bei gvazdikėliai gali padėti sutelkti dėmesį, nes jų aromatas aktyvina smegenų veiklą.

    5. Tampa bičiuliu užklupus vienatvei
    Smilkalai turėjo ir vis dar išlaiko glaudų ryšį su meditaciją ir kitomis dvasinėmis praktikomis, skirtomis susitelkti į savo vidinį pasaulį. Smilkalų gamyboje itin plačiai naudojamas sandalo medis visais laikais sietas su meditacinės būsenos gilinimu.

    6. Suteikia ramybės, jei kamuoja nerimas

    Ramybė pamažu užlieja uždegant smilkalų lazdelę, stebint kylantį dūmų takelį bei įkvepiant malonaus aromato.

    7. Net didelis kiekis nevargina
    Pažįstamus kvapus smegenys sieja su atsiminimais bei emocijomis. Natūralūs japoniškų smilkalų ingredientų kvapas, ypač jei jis lydėjo svarbiomis gyvenimo akimirkomis, gali atgaivinti jausmus bei sugrąžinti malonius prisiminimus.

    8. Pakanka net nedidelio kiekio

    Net viena natūralių japoniškų smilkalų lazdelė pripildys erdvę prabangiu aromatu. Malonus kvapas patalpoje išsilaikys ir praėjus ilgesniam laikui.

    9. Laikas nekeičia jo kokybės

    Aukštos kokybės japoniški smilkalai, panašiai kaip kokybiškas vynas, su laiku ne prastėja, o kaip tik įgauna dar didesnę vertę. Japonijos imperatoriui Komyo 736 m. buvo padovanotas Ranjatai – smilkalų gamyboje naudojamo agaro medžio gabalas. Šiandien Naros miesto šventykloje saugomas Ranjatai yra išlaikęs visas savo geriausias savybes.

    10. Net naudojant kiekvieną dieną nepadarys jokios žalos

    Ši taisyklė galioja tik natūraliems smilkalams. Daugelyje šiuolaikinių smilkalų sudėtyje naudojamos sintetiniai kvapai, kurių poveikis kartais gali būti netgi toksiškas.

    Smalsu ar japoniški natūralūs smilkalai vis dar pasižymi šiomis dešimt dorybių? Įsigykite aukštos kokybės japoniškų smilkalų ir įsitikinkite, kad Japonija ištikima savo senosioms tradicijoms ir vertybėms.

    Japoniškus smilkalus rasite čia>>>