Bodh Gaya – čia Buda patyrė nušvitimą

  • Bodh Gaya yra antras iš keturių svarbiausių budistams šventų vietų, nes čia Buda patyrė nušvitimą ir pradėjo savo, kaip dvasinio mokytojo kelionę. Bodh Gaya yra pripažinta UNESCO saugomu paveldo objektu. Į nedidelį šiaurės Indijos miestelį ištisus metus plūsta budistų vienuoliai, piligrimai ir turistai. Piligrimystės į Bodh Gaya tradiciją pradėjo imperatorius Ashoka II a. pr. Kr. Jis apsilankė Budos nušvitimo vietoje ir nurodė čia pastatyti vienuolyną ir šventyklą. Deja, nėra likę šių pastatų pėdsakų. Beje, to paties imperatoriaus Ashokos iniciatyva pastatyta ir pirmoji šventykla Budos gimimo vietoje Lumbini.
    Bodh Gaya nėra įprasta turistinė vieta. Čia nerasite barų, naktinių klubų ir kitų įprastų pasilinksminimo vietų. Šioje sakralioje vietoje ne vieta mėsai bei alkoholiui. Čia žmonės vyksta, vedini dvasinių ieškojimų, trokšdami patirti sielos ramybę ir susitikti savo pačių esybę.

    Budos nušvitimo istorija
    Gimus princui Sidhartai Gautamai buvo išpranašautas didingas likimas – arba jis tapsiąs išmintingu valdovu arba didžiu mokytoju. Tėvams kur kas labiau labiau patiko pirmasis variantas, todėl jie dėjo visas pastangas, kad Sidharta augtų apsuptas meilės, grožio ir harmonijos. Sidharta Gautama buvo prabangoje gyvenantis išvaizdus ir sveikas 29 metų vyras, kuomet jo tobulą pasaulį sujaukė atsitiktinis susitikimas su senuku, ligoniu bei pamatytas laidotuvių procesijos vaizdas. Netikėta akistata su gyvenimo kančia ir laikinumu taip paveikė princą, kad šis paliko šeimą, išėjo iš rūmų ir leidosi į asketišką kelionę. Sielos ramybės paieškosi truko net 6 metus, per kuriuos Sidharta Gautama išbandė ne vieną dvasingumo praktiką, itin griežtą asketizmą bei gilią meditaciją. Vis tik efektas buvo nuviliantis, nes nusilpo kūnas, o protą vistiek kamavo neatsakyti klausimai. Siekdamas išsiveržti iš tokios kankinančio būsenos, Sidharta nusprendė atsisėsti po medžiu ir medituoti tol kol pažins tikrąją žmogaus prigimtį. Taip medituodamas jis praleido septynias savaites (49 dienas), kol pasiekė nušvitimą (bodhi). Taip gimė Buda, o drauge su juo – budizmo religija. Medis po kuriuo nušvito Buda vadinamas Bodhi, o pačiai vietovei prigijo Bodh Gaya pavadinimas.

    Bodh Gaya šventyklos ir vienuolynai
    Pats Bodh Gaya miestelis yra gana nedidelis, tačiau jame susitinka ir susitelkia viso pasaulio budistų bendruomenės. Be svarbiausios Mahabodhi šventyklos, įamžinusios Budos nušvitimo vietą, čia stovi daug kitų šventyklų, pastatytų pagal jas stačiusių budistinių šalių architektūrines tradicijas. Tikrai verta apžiūrėti Vietnamo šventyklą. Be jokios abejonės pati svarbiausia yra Mahabodhi šventykla. Tikėtina, kad jos vietoje stovėjo ir pirmoji Bodh Gaya šventykla, kurią įkūrė imperatorius Ashoka. Šventyklos teritorija yra gana didelė, joje telkiasi didžiausias piligrimų skaičius. Čia tvyro ypatinga susikaupimo ir ramybės atmosfera, nes Budos pėdomis atsekę tikintieji sutelkia savo dėmesį į dvasines praktikas. Aplink skleidžiasi smilkalų aromatai, žmonės gieda šventas giesmes, mokosi iš išminčių ar medituoja. Pačios šventyklos viduje rasite didelė sėdinčio Budos statulą. Dešine ranka jis liečia žemės paviršių – ši poza simbolizuoja triumfą įveikiant piktųjų jėgų gundymus. Mahabodhi šventyklos teritorijoje stovi ir Bodhi medis, po kuriuo Buda nušvito. Tiesa medis nėra visiškai tas pats, tiksliau jį būtų vadinti ano medžio palikuonimi. Princas Gautama meditavo šioje vietoje po medžiu, kuriam nuvirtus toje pačioje vietoje išaugdavo naujas medelis, o šiam sutręšus – ciklas vėl pasikartodavo. Šio medžio paunksmė budistams yra pati švenčiausia vieta žemėje. Plačiai išsikerojusio medžio paunksmėje kiekvienas patiria sakralumą, kuris taip suvirpiną sielą, kad išgyventas jausmas lydės visą gyvenimą. Būtina pamatyti ir netoli Mahabodhi šventyklos esantį Muchalinda ežerą. Ši vieta taip pat labai svarbi Budos nušvitimo istorijai, nes, anot legendos, didžiulė gyvatė apsaugojo medituojantį Budą nuo netikėtai kilusios audros. Šią sceną atkuria ežero viduryje stovinti skulptūra Žinojimas apie šioje vietoje vykusią gėrio ir blogio kovą, o taip pat ežero pakrantėse plazdančios maldos vėliavėlės kuria ypatingą, dvasiškai pakylėjančią atmosferą.

    Kitos Bodh Gaya lankytinos vietos
    Bodh Gaya miestelyje verta apsistoti bent keletui dienų, kad suspėtumėte neskubant apeiti visas šventyklas ir patirti ypatingą vietovės aurą. Be to, miestelyje bei netoliese yra ir daugiau dėmesio vertų lankytinų vietų. Itin senas ir turtingas Bodh Gaya Archeologijos muziejus veikia nuo 1956 m. Čia pamatysite didelę retų terakotos dirbinių kolekciją. Taip pat galėsite apžiūrėti daugybę Induizmo dievų figūrų, pagamintų iš bronzos, sidabro ar aukso. 

    Ypatinga vieta yra Dungeshwari kalvos, kur oluose sustatyta daugybė induizmo dievybių ir Budos statulų. Taip pat verta susiorganizuoti dienos išvyką į budistams svarbią Rajgir vietovę, pritraukiančią daug piligrimų. Ant Vultures kalno viršūnės japonų budistai pastatė didelę baltą taikos pagodą.

    Kelionei į Bodh Gaya palankus metas
    Nuo kovo iki birželio yra itin karšta. Visti šiuo laikotarpius vyksta Budha Jayanti šventė, pritraukianti daugybę piligrimų. Masoninių liūčių sezonas prasideda liepą ir baigiasi rugsėjį. Šiuo metu oras būna gaivus, tačiau nepatogumų gali sudaryti dažni lietūs. Kitas privalumas keliauti į Bodh Gaya lietinguoju metu – mažesnės kainos. Nuo lapkričio iki vasario oro sąlygos kelionei yra palankiausios, todėl šiuo metu suplūsta didžiausias piligrimų bei turistų skaičius.

    Dalį smilkalų naudojamų Bodh Gaya rasite čia>>>
    O malas čia>>>