Kūgelio formos smilkalai ir viskas apie juos

  • Smilkalai – tai kvapusis gaminys, kurio aromatai natūraliai sklinda iš įvairių sudedamųjų ingridientų. Gaminant smilkalus, išskirtinius aromatus pavyksta išgauti iš medžių, prieskonių, medžių dervų ar gėlių žiedų, kurie deginami atskleidžia visus geriausius kvapų atspalvius. Dalis tokių medžiagų kaip dervos, gintaras ar Miras (iš „Mirrh“ medžio išsiskyrusi kvapni guma arba derva) gali būti deginamos ir savo pradinėje formoje, tačiau pačios savaime jos nėra degios, todėl, siekiant atskleisti ypatingus jų aromatus, „deginimas” vyks pasitelkus anglies arba šalavijo pagalbą, kurie degdami savo dūmais bei šiluma skatina natūralų kvapų išsiskyrimą. Tačiau, didžioji dauguma smilkalų, vis dėlto, yra ruošiami ir sumaišomi smilkalų gamintojų kartu su degiomis ir rišamosiomis medžiagomis ir suformuojami į kur kas patogesnę naudoti bei labiau apčiuopiamą formą, pavyzdžiui, smilkalų lazdelę.

    Degi smilkalų lazdelė, tai ne vienintelė tokio gaminio forma. 1893 metais, Kolumbijos ekspozicijos metu, pasauliui japonai pristatė ir kūgio formos smilkalus, kuriuose, kaip ir smilkymui skirtose lazdelėse, buvo degių, (pjuvenų arba medžio anglies dulkių), rišamųjų ir kvapiųjų medžiagų mišiniai. Šiandien smilkomi kūgeliai gali būti gaminami iš ruošinių, tokių kaip bekvapės pjuvenos, kurios vėliau panardinamos į aromatingą tirpiklį, sumaišytą naudojant įvairius eterinius aliejus ir prieskonius (kaip dažniausiai daroma su lazdelėmis) arba pagaminti su kvapiosiomis medžiagomis ir sumaišomi pastos pavidalu. Bet kuriuo metodu pagamintiems kūgeliams forma gali būti suteikiama rankomis arba mechaniniu būdu. Kūgelis bei mums jau įprasta lazdelė taipogi ne vienintelės tokio tipo smilkalų formos – prekyboje galima rasti ir žvaigždžių, ar spiralės formos gaminių.

    Naudodamiesi smilkalų lazdelėmis ir kūgeliais galite pastebėti nedidelius skirtumus. Vienas iš akivaizdesnių – tai smilkimo laikas. Lazdelės, lyginant su kūgeliais, dega gerokai ilgiau ir skleidžia kur kas mažiau dūmų, tuo tarpu, kūgeliai sudega greičiau ir paskleidžia didesnį dūmų kiekį. Tad pastarąjį geriau rinktis jei norite greito ir efektyvaus proceso. Dažnai teigiama, kad kūgelio formos smilkalų aromatas gerokai intensyvesnis nei lazdelės, tačiau aromatas labai priklauso nuo pasirinkto kvapo bei gaminio kokybės, todėl kai kuriais atvejais lazdelė gali būti kvapesnė už kūgelį ir atvirkščiai.

    Didžiausias kūgelių privalumas yra tas, kad šie gerokai tvarkingiau deginami ir po smilkymo juos lengviau sutvarkyti. Taip pat jie užima nedaug vietos tiek supakuoti ir padėti lentynoje, tiek ant deginimui skirto pagrindo. Vienintelis trūkumas – tai būtinybė naudoti tik specialiai šiems smilkalams skirtus indus, todėl, kad smilkimo metu pagrindas gali įkaisti. Tačiau tai ne problema, nes saugiam deginimui skirtų pagrindų pasirinkimas tikrai didelis, nuo linksmų figūrėlių iki itin paprastų metalinių ar molinių indų, kurie dažnai įpakuojami kartu su kūgeliais.

    Iš storo molio sluoksnio pagaminti pagrindai yra tikrai puikus pasirinkimas, o ploni metaliniai yra gerokai mažiau apsaugoti, tad prieš smilkydami gerai apgalvokite, kur būtų saugiausia juos pastatyti. Taip pat didžioji dalis kūgelio formos smilkalų po sudegimo kurį laiką išlaiko šilumą, tad rekomenduojama šiek tiek palaukti, kol tikrai atvės ir tik po to sutvarkyti smilkymo vietą.

    Kaip ir smilkalų lazdelių, taip ir kūgelių galima rasti pačių įvairiausių aromatų bei spalvų, kurios dažniausiai priklauso nuo to, kokie ingredientai yra sumaišyti. Prekyboje rasite tokių populiarių aromatų kaip "Nag Champa", sandalmedžio, pačiulio, obuolių, opiumo ir kitų raminančių, tonizuojančių be puikiai nuteiksiančių aromatų. Renkantis kūgelio formos smilkalus derėtų nepamiršti atsižvelgti į tai, kokiai paskirčiai jie bus naudojami, o juos deginant laikytis visų saugumo reikalavimų, tam, kad smilkymo ritualas atneštų pozityvių ir sielą raminančių pojūčių.