Kaip išsirinkti kokybiškus smilkalus?

  • Gyvename nuostabiais laikais, kai iš tolimų kraštų atgabentų produktų galima įsigyti neišeinant iš namų. Indijos, Nepalo, Tibeto ir kitų Azijos šalių smilkalai Europoje ilgą laiką buvo sunkiai gaunama egzotika, o šiandien aukščiausios kokybės smilkalai tikrai nebėra prabangos prekės. Didžiulė pasiūla suteikia galimybę rasti puikių produktų, pilnai atitinkančių jūsų skonį ir poreikius. Kita vertus, didžiulis smilkalų pasirinkimas sukuria ir keblumų, atsisijojant kokybiškas prekes nuo menkaverčių ar net kenksmingų. Susigaudyti plačioje pasiūloje bus paprasčiau, jei atkreipsite dėmesį į smilkalų kilmę, formą bei sudėtines dalis.

    Smilkalų kilmės šalis
    Pirmas žingsnis renkantis smilkalus gali būti įsivardijimas, kokios šalies smilkalų kultūra jums priimtiniausia. Indiški smilkalai paprastai, išsiskiria charakteringu, ryškiu aromatu. Japoniškus smilkalus būtų galima nurodyti, kaip priešingą polių. Jie dažniausiai gaminami augaliniu pagrindu ir skleidžia itin subtilų ir elegantišką kvapą. Ši aplinkybė lemia, kad paėmę į rankas natūralių japoniškų smilkalų pakuotę nebūtinai užuosite kvapą. Tai visai nereikš, kad smilkalai yra išsivadėję ar prastos kokybės. Nepalo ir Tibeto smilkalai labiau artimesni japoniškai, nei indiškai kultūrai. Jie taip pat gaminami žolelių pagrindu, nenaudojant bambuko lazdelės, pasižymi šiltu ir harmoningu kvapu.

    Smilkalų forma
    Patys populiariausi yra smilkalai su bambuko lazdele. Jie sudaro bene 90% parduodamų smilkalų asortimento. Turintiems itin jautrią uoslę, rūkstančio bambuko kvapas gali išbalansuoti aromato kompoziciją, pridedant smilkstančios medienos šleifą. Efektas gaunasi dar prastesnis, kuomet smilkalų pagaliukai būna išmirkyti sintetiniuose kvapikliuose ar eteriniuose aliejuose. Tokių smilkalų kvapas būna pernelyg stiprus, o degdami su dūmai paskleidžia sveikatai nepalankių medžiagų puokštę. Dėl šių tendencijų smilkalus su bambukine lazdele reiktų rinktis itin atidžiai, pirmenybę teikti nepriekaištingą reputaciją užsitarnavusių Indijos gamintojų produktams. Nepalietiški, tibetietiški ir japoniški smilkalai paprastai būna be bambuko lazdelės. Tokių smilkalų pagrindinės sudėtinės dalys yra įvairios žolelės, vaistažolės ir šaknys, todėl jie išsiskiria aromato subtilumu. Kita vertus, natūralių nepalietiškų smilkalų galiojimo laikas yra trumpesnis, todėl jie gali pasirodyti nuviliantys, jei buvo perilgai užsistovėję prekybininkų sandėliuose.
    Be lazdelės taip pat būna kūgelio formos smilkalai. Jie gaminami iš įvairių ruošinių, kurie prisotinami eteriniais aliejais, prieskoniais ar aromatingais tirpikliais.

    Smilkalų sudėtinės dalys
    Taisyklė yra gana paprasta – kuo smilkaluose bus mažiau sintetinių kvapų ir kitų priemaišų, tuo jų aromatas bus harmoningesnis. Sintetiniai priedai lemia intensyvesnę, tačiau ir lėkštesnę kvapo kompoziciją. Ne mažiau svarbu, kad sintetiniai smilkalai yra nepalankūs sveikatai, nes rūkdami į orą paskleidžia kenksmingų medžiagų. Naudojant tokius smilkalus vietoje atpalaiduojančio poveikio gali užklupti galvos skausmas. Anglies pagrindu gaminti smilkalai, kaip taisyklė, būna ženkliai pigesni, tačiau jų kokybė taip pat akivaizdžiai prastesnė. Jų sudėtyje dažniau naudojami sintetiniai kvapai. Aukštos kokybės indiški smilkalai būna gaminami masala pagrindu. Tokių smilkalų pagrindinė rišančioji medžiaga yra speciali atogrąžos miškuose augančių medžių derva. Aromatinių žolelių pagrindu smilkalai gaminami Nepale ir Tibete.

    Smilkalų laikymo sąlygos
    Smilkalų kokybei didelės reikšmės turi ir laikymo sąlygos. Net pačios aukščiausios kokybės smilkalai neteks aromato intensyvumo, jei bus laikomi ant palangės ar vonios kambaryje. Norėdami nesugadinti savo smilkalų kolekcijos, raskite jai sausą ir tamsią vietą, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.
    Verta atkreipti dėmesį į smilkalų galiojimo laiką. Kaip jau užsiminta, natūralūs nepalietiški smilkalai savo aromatą išlaiko ne ilgiau metų, todėl galite nusivilti tokius smilkalus išsitraukę po ilgesnio laiko, net jei jie buvo saugomi idealiomis sąlygomis. Apie trumpesnį natūralių smilkalų galiojimo laiką pravartu pagalvoti ir prieš juos įsigyjant. Dideliuose prekybos centruose prekės, paprastai, sandėliuojamos ilgesnį laiką, todėl nepasiriksite rinkdamiesi pardavėją, bendradarbiaujantį tiesiogiai su gamintojais ir atsivežantį prekes be tarpininkų.
    Tiek sustoję prie smilkalų lentynos parduotuvėje, tiek žvalgydamiesi po internetinę parduotuvę nepasimesite tarp gausios pasiūlos, jei žinosite kokio aromato ieškote, o taip pat atkreipsite dėmesį į smilkalų kilmę ir formą. Visą mūsų smilkalų asortimentą rasite čia>>>