Etiškas ir tvarus Palo Santo smilkymas

  • Senosios kultūros turėjo betarpišką ryšį su gamtos jėgomis, puikiai pažinojo augalų galias bei jautė jų skleidžiamą energiją. Neapsiriksite, jei savo dvasinio tobulėjimo kelyje pasikliausite patirtimi, kurią per amžius sukaupė skirtingose žemės kampeliuose gyvenusios kultūros. Atrodo neįtikėtina, kad niekada nebuvę Pietų Amerikos žemyne, užuodę smilkstančio Palo Santo lazdelę išsyk pajusite, kad tai yra sielą apvalantis aromatas.

    Pats pavadinimas Palo Santo, ispanų kalba reiškia šventą medį. Šis medis daugelį amžių buvo šventas Actekams ir kitoms Pietų Amerikos vietos gyventojų gentims. Šamanai Palo Santo lazdeles smilkydavo per religines apeigas, gydydami bei siekdami atkurti energetinį balansą. Norint atskleisti ir pasinaudoti Palo Santo galiomis reikėjo griežtai laikytis keleto taisyklių. Medis laikytas šventu, todėl buvo visiškas tabu pažeisti ar nukirsti medį. Smilkymui buvo renkamos tik keletą metų pragulėjusios išvartos arba šakos, kuriuos jau apleido medžio dvasia. Apvalančių galių turinčią lazdelę reikėjo gauti iš šamano rankų. Tai, kad mums žinomos lazdelės vadinamos ispanišku Palo Santo pavadinimu, liudija, kad į misijas Pietų Amerikos kraštuose vykę ispanų vienuoliai irgi pripažino bei gerbė šio medžio išskirtines galias.

    Europiečiai ir JAV gyventojai kerintį Palo Santo aromatą atrado palyginti neseniai, tačiau jo populiarumas auga neįtikėtinai sparčiai. Tokia situacija nė kiek nestebina žmonių, kuriems jau teko patirti kokios galingos vibracijos skleidžiasi smilkstant Palo Santo lazdelei. Vis tik prieš priimant Pietų Amerikos kultūros dvasines dovanas, derėtų skirti šiek tiek laiko gilesniam susipažinimui su šventuoju medžiu. Geresnis pažinimas įgalins priimti dar daugiau Palo Santo skleidžiamos energetikos bei garantuos tvarų ir sąmoningą vartojimą.

    Didžiulė paklausa gali neigiamai paveikti Palo Santo medžių paplitimą ir sukelti panašių grėsmių, kaip, pavyzdžiui, bosvelijos medžiams, iš kurių dervų gaminamas dieviško aromato ladanas (frankincense). Skirtingai nei bosvelijos atveju, Palo Santo pavadinimas apjungia keletą skirtingų medžių rūšių, augančių Pietų Amerikos sausuosiuose subtropikų miškuose: bursera graveolensI (auga Ekvadoro ir Peru teritorijose), bulnesia sarmientoi (auga Argentinos, Brazilijos, Paragvajaus ir Bolivijos valstybių teritorijose), guaiacum (auga daugelyje Pietų Amerikos subtropinių miškų) . Dvi paskutinės rūšys, deja, jau yra įrašytos į Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją (CITES – ang. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Dažniausiai naudojamas Palo Santo medis yra bursera graveolens ir kol kas jam neiškilo tokios grėsmės, kad reiktų įtraukti į CITES konvenciją.

    Skirtingos Pietų Amerikos valstybės skirtingai tvarkosi su iššūkiais kylančiais siekiant patenkinti Palo Santo paklausą bei būtinybės saugoti jų natūralias buveines. Ne paslaptis, kad atskirose valstybėse susidariusi sudėtinga politinė situacija bei vietos gyventojų skurdas tikrai nepadeda saugoti gamtos išteklių. Bene griežčiausia Palo Santo naudojimo kontrolė ir eksporto reguliavimas taikomi Peru. Šioje valstybėje griežtai draudžiama kirsti bursera graveolens medžius, todėl net esant didelei paklausai išlaikomas senasis tradicinis Palo Santo krituolių ir nulūžusių šakų rinkimas. Beje, savo ypatingą aromato kompoziciją Palo Santo įgyja tik kritusiam medžiui ar šakoms pragulėjus mažiausiai tris metus. Per tą laiką vyksta fermentacijos procesai, kurių metu susikristalizuoja medžio dervos. Tai reiškia, kad tik paisant senųjų tradicijų surinkta Palo Santo mediena skleis subtilų, bet nepamirštamą kvapą, kuriame persipina vanilės švelnumas ir gaivios citrusinių vaisių natos. Ir ne mažiau svarbu – tik tvariu, tradiciniu būdu surinkta mediena turės galių išvalyti blogąsias energijas ir atkurti harmoniją.

    Siekiant nepažeisti Palo Santo medžio augimo bei naudojimo balanso, būtinas ir vartotojų sąmoningumas bei pagarba senosioms tradicijoms. Gyvenant Europoje vargu ar įmanoma tikėtis gauti Palo Santo šakelę iš šamano rankų. Kita vertus, būtų tikrai neetiška, jei pertekliuje gyvenantys vakariečiai naudotųsi Pietų Amerikos gamtos turtais neprisidėdami prie juos puoselėjančios vietos bendruomenės gerbūvio. Vis tik prieš įsidedant Palo Santo pagaliukų ryšulėlį į pirkinių krepšelį, atkreipkite dėmesį iš kurios šalies jie importuoti. Kuo griežtesnė šalies eksportuotojos kontrolė, tuo palankesnės sąlygos Palo Santo medžių augimvietėms, ir tuo aukštesnės kokybės produktas jus pasiekia.

    Prieš uždegant Palo Santo lazdelę labai svarbu prisiminti pagarbą genčių tradicijoms bei atsakomybę už gamtos turtų tausojimą. Patirkite švento medžio apvalančią galią, kai jums tikrai reikia atkurti energetinių srautų harmoniją. Taip pat išbandykite ir kitas gamtos dovanas, kurios gali apsaugoti nuo neigiamos energijos, pavyzdžiui Šiaurės Amerikos vietinių genčių naudotą šalaviją.

    Nuostabu, kad šiais laikais mums pasiekiama tolimų kultūrų išmintis bei gamtos turtai. Vargu ar teisinga būtų atsisakyti galimybės ieškoti ir atrasti sau tinkamiausias priemones, kurios apsaugos jūsų sielą nuo neigiamos energijos poveikio. Vis tik ne mažiau svarbu su dėkingumu ir pagarba priimti mums pasiekiamas gamtos dovanas ir jas naudoti atsakingai. Jei kaip tik šiuo metu jums reikalingas Palo Santo apvalantis poveikis – įsigykite iš Peru importuoto šventojo medžio čia>>>