Kas yra karma ir 12 jos principų

  • Dažnai išgirstu kaip žmonės į kairę ir į dešinę mėtosi karmos taškais. Padarykite tą ar aną, tada gausite šimtą karmos taškų, jei nepadarysite/nepasakysite – gyvenimas jums išminusuos dar dešimt karmos taškų. Labai nuoširdžiai abejoju, kad taip sakydami jie retai kada susimąsto, kokią istoriją ir prasmę slepia tikroji karma. Tai ne šiaip sau žodis. Rytų kultūroje karmos principai atitinka tiek, kiek nuoširdžiai tikintiems krikščionims dešimt dievo įsakymų. Tad ką gi vis dėlto tai reiškia?

    Karmos reikšmė

    Karma lietuviams reiškia priežastį ir po jos einančią pasekmę. „Kaip šauksi – taip ir atsilieps“,“lazda turi du galus“, „ką pasėsi, tą ir pjausi“ – tai tik keletas senovės išminties perliukų, puikiai atspindinčių karmos veikimo principą. Tačiau kalbant apie induizmą ir budizmą – į karmos prasmę sutelpa šiek tiek daugiau. Tikroji prasmė aiškinama kaip praėjusiuose gyvenimuose atliktų gerų ir blogų darbų visuma, nulemianti likimą būsimuose gyvenimuose. Karmos principais besivadovaujantys žmonės suvokia, kad nežinojimas neatleidžia mūsų nuo atsakomybės priežasties ir pasekmės akistatoje.

    Karma induizme

    Ši sąvoka iškilo smprotaujant apie pomirtinį žmogaus likimą, kur Rigvedos rašytiniuose šaltiniuose minimi „protėvių kelias“ ir „dievų kelias“ glaudžiai susieti su elgesiu gyvenimo metu ir sprendžia, ar bus ir kokiu pavidalu bus sugrįžta į žemiškąjį gyvenimą. Karmos reikšmė induizmo religijoje vėliau gvildenama upanišadose, kur viena iš ryškesnių minčių yra ta, jog žmogus savo mintimis ir veiksmais, aukščiausios realybės siekimu bei suvokimu gali įveikti karmos dėsnį.
    Indų kultūroje mokslas apie karmą vadinamas Samsara, kur teigiama, kad visi veiksmai yra įrašomi ir priklausomai nuo veiksmo tipo – padeda arba nepadeda tolimesniam likimui siekiant sustabdyti pakartotinius užgimimus.

    Karma budizme

    Budizmas šį žodį reiškia savaip – labiau kaip psichologinį, o ne fizinį aspektą. Pasak Budos, karma veikia tik tada, kuomet ketinama imtis veiksmų, sąmoningai formuojančių žmogaus būdą, apsprendžiančių polinkius, būsimus veiksmus ir po jų sekančias pasekmes. Mūsų valia – tai puikus karminis atspindys, susiformavęs iš pasikartojančių veiksmų. Budistai karmą vadina „įpročio jėga“, kur paklusimas jam sutelpa priežasties ir pasekmės dėsnyje. Sąmoningas veiksmų atlikimas palieką gilų pėdsaką kiekvieno žmogaus pasąmonėje.

    Karminiai ryšiai

    Karma veikia ne tik tarp mūsų asmeninių minčių ir elgesio modelių, sukėlusių atitinkamas priežastis bei pasekmes, tačiau ir tarp pačių žmonių. Gyvenime būna, kad sutinkame, atrodo, visiškai mums netinkamus žmones, tačiau vis negalime jų paleisti, lyg kas būtų pririšęs. Jeigu santykiai su kitais asmenimis ne patys geriausi ir jūs kenčiate – sakoma, kad tai yra mokestis už jūsų praeituose gyvenimuose padarytas skriaudas kitiems žmonėms ir šiame gyvenime tenka taip „susimokėti“. Vienus santykius keičia kiti, kur tie patys dalykai kartojasi, tarsi, užburtu ratu. Ir taip vyksta tol, kol neatrandame savyje atsakymų į klausimus, užbaigiančius karminio užmokesčio grandinėlę. Karminiai ryšiai gali sieti nebūtinai mylimuosius, tai taip pat aktualu ir darbe, šeimoje, kurioje gimstame ar kitoje artimoje aplinkoje, kur santykis su žmonėmis neišvengiamas. Kuomet su mumis elgiamasi ne taip, kaip norėtųsi, dažnai pradedama galvoti, jog tai karma mums atlygina už visus blogus žodžius ar veiksmus, praeituose gyvenimuose sukėlusius kitiems skausmą.
    Kartais karma atlygina ne už mūsų, bet ir kitų giminėje esančių artimųjų klaidas, kurias, deja, nešame kaip karminę naštą prieš savo pačių valią. Gera žinia yra ta, kad net ir negalėdami išvengti mums primestos karmos taisyklių, galime viską pakeisti ir pakreipti savo gyvenimus tinkama linkme. Kaip tai padaryti – plačiosiose interneto erdvėse galima rasti itin daug informacijos. Sąmoningas žmogus gali padvigubinti gerus dalykus savo gyvenime ir perpus sumažinti tai, kas blogai, tereikia žinoti kaip tai padaryti ir nepamiršti, jog pokyčių procesas pareikalaus nemenkų pastangų.

    12 Karmos dėsnių, kurių derėtų nepamiršti

    1. Didysis dėsnis. Viskas, ką paleidžiame iš savęs – mums sugrįžta, tad jei norime gyvenime daugiau taikos, laimės, draugystės ir meilės – patys privalome šiuos dalykus skleisti kitiems.

    2. Kūrėjo dėsnis. Būkite patys savo gyvenimo kūrėjais – apsupkite save žmonėmis ir dalykais, kuriuos mėgstate ar mylite bei sąmoningai norite, kad jie būtų jūsų gyvenime. Didžiąja dalimi mes patys esame kūrėjai, todėl, kad nepriklausydami nuo išorinio pasaulio, savo mintimis, žodžiais ir darbais galime susikurtį jį tokį, kokio patys norime.

    3. Nuolankumo dėsnis. Situaciją pakeisite tik tuomet, kai visa širdimi ją priimsite. Šis dėsnis moko pakeisti požiūrį į dalykus ar žmones, kurių negalime kontroliuoti. Belieka tik suprasti, kad yra dalykų, kurie nuo mūsų nepriklauso, tad tenka susitaikyti ir priimti viską taip, kaip yra.

    4. Augimo dėsnis. Patys esame savo gyvenimo kelio šeimininkai, tad pagrindinis tikslas yra ne nukeliauti nuo taško A iki taško B, bet tame kelyje kažko išmokti, t.y. nenustoti augti ir tobulėti, nuolatos keistis.

    5. Atsakomybės dėsnis. Mūsų aplinka atspindi mus pačius, tad už tai kas dedasi išorėje didžiąja dalimi esame atsakingi tik mes patys.

    6. Tarpusavio susiejimo dėsnis. Kiekvienas žingsnis asmens gyvenime formuoja naujus įpročius, o praeitis, dabartis ir ateitis yra glaudžiai susiję, tad prieš ką nors darydami turėtumėte gerai pagalvoti apie poveikį ateičiai.

    7. Koncentracijos dėsnis. Galvojimas vienu metu apie skirtingus dalykus neįmanomas, tad siekdami to, kas gera, nepaliksite vietos blogiems dalykams.

    8. Patirties dėsnis. Šis dėsnis kalba apie tai, kad žinios ateina tik iš patirties. Jei mes kažką patyrėme, vadinasi žinome, jei patyrimo nebuvo – tuomet tai tik susiformavusi nuomonė.

    9. Čia ir dabar dėsnis. Tai bene sunkiausiai įgyvendinamas dėsnis skubantiems ir nuolatos į ateitį susikoncentravusiems žmonėms. Kada gyventi, jei ne dabar? Tai vienintelis laikas, kada galime kažką pakeisti ir nepasiduoti atgyvenusiems praeities modeliams.

    10. Permainų dėsnis. Tikrosios permainos gyvenime atkeliaus tada, kai nustosime kartoti tas pačias klaidas. Toks pats elgesys, mąstymas ar veiksmas neatneš mums skirtingų rezultatų.

    11. Kantrybės ir atlygio dėsnis. Nuoširdžiai įdėtos pastangos visuomet atsiperka. Tad turėkite kantrybės, siekdami tikslų nepasiduokite pusiaukelėje.

    12. Visata mums duos tiek, kiek mes jai duosime. Darykite gerus darbus nesitikėdami nieko atgal. Visi geri dalykai sugrįš pas jus dvigubai, nebūtinai iš tų pačių žmonių ir tuo pačiu pavidalu. Nepamirškite, kad nuoširdžiai įdėtos pastangos tikrai neliks nepastebėtos.

    Kaip išvalyti karmą?

    Kaip apvalyti karmą? Taisyklė labai paprasta – teisingi veiksmai, žodžiai ir mintys čia ir dabar. Pirmiausiai, ką derėtų padaryti – tai išsivalyti vidų nuo neigiamų minčių bei emocijų, kurios gali nesąmoningai įtakoti mūsų veiksmus. Tą padaryti galima įvairių praktikų dėka: meditacija su smilkalais, joga, seminarai bei kita veikla, skatinanti pozityvų nusiteikimą ir mąstymą. Kuomet švari galva – rankas taip pat norisi išlaikyti švarias, tad geri darbai neišvengiami. Atminkite, kad nesate bejėgė būtybė – savo pasirinkimais, mintimis, žodžiais ir darbais jūs visuomet galite kažką pakeisti. Išsirinkite smilkalus čia>>>