Japa mala vėrinys – jūsų ištikimas palydovas dvasinio tobulėjimo kelyje

  • Trumpiausias ir paprasčiausias paaiškinimas, kas yra mala būtų toks – tai budistų bei induistų maldos karoliai, tam tikras krikščioniško rožančiaus analogas. Vis tik po lakonišku paaiškinimu slepiasi ilgaamžė tradicija ir gilesni prasmių klodai bei teisingo mala karolių naudojimo subtilybės. Paėmus į rankas širdžiai mielą japa mala vėrinį, svarbu suprasti kaip ir kodėl šis įrankis gali padėti einant dvasinio tobulėjimo keliu.

    Kas yra japa mala
    Žinoma, kad japa mala maldos karoliai Indijoje buvo naudojami dar 8 a. pr. Kr. Šis maldos vėrinys prigijo ir budizmo, sintaizmo bei kitose tolimųjų Rytų religinėse tradicijose. Pats žodis mala reiškia vėrinį. Hinduizmo tradicijoje japa mala maldos vėrinį sudaro 108 karoliukai ir vienas savo dydžiu išsiskiriantis guru karoliukas. Kiek rečiau galima rasti maldos karolių su didesniu ar mažesniu karoliukų skaičiumi, dažniausiai tai skaičius gaunamas dalinant 108 iš lyginių skaičių: 54, 27, 18. Toks trumpesnis vėrinys suteikia galimybę du, keturis ar šešis kartus apsukus ratą pasiekti tradicinės japą mala ilgį. Japa iš 108 karoliukų gali būti nešiojama ant kaklo, kaip širdžiai mielas vėrinys, o trumpesnė – kaip apyrankė.

    Kodėl malą sudaro 108 karoliukai

    Ieškoti atsakymo, kodėl japa mala vėrinį sudaro 108 karoliukai ir vienas guru karoliukas, galima tiek gilinantis į šventas skaičių reikšmes, tiek prisimenant universalią tiesą – klysti žmoniška. Skaičiaus 108 prasmių laukas apima tiek senąją sanskrito tradiciją, tiek atlaidumą žmogiškoms klaidoms.

    Japa mala yra priemonė, kurios tikslas pagelbėti pakartoti mantrą 100 kartų, o papildomi karoliukai pridėti klaidoms kompensuoti. Nuo seno žinoma, kad žmonės klysta ir tikrai paprasta įvelti klaidų skaičiuojant iki šimto. Taigi japa mala karoliukų skaičius su įskaičiuota klaidų tikimybe, primena, kad išmintingi žmonės yra ne tie, kurie patiki savo neklystamumu, o tie, kurie sugeba priimti savo netobulumą.

    Su skaičiumi 108 senojoje sanskrito tradicijoje siejama visa eilė šventų prasmių. Vedose 108 yra laikomas sėkmės ir tobulumo skaičiumi. Ajurvedinė tradicija nurodo Indijoje esant 108 šventąsias vietas, vadinamąsias pithas. Toks pats skaičius yra marmų – šventųjų vietų žmogaus kūne. Šiose vietose susilieja materija ir sąmonė, todėl veikiant marmas galima išlaisvinti ar slopinti gyvybinę energiją. Astrologijoje 108 taip pat yra ypatingas skaičius, nes nurodo 9 planetas, kurios per metus pereina visus zodiako ženklus (9×12=108).

    Kaip naudoti mala maldos karolius

    Japa mala padės jums sutelkti dėmesį meditacijos metu ir lengviau žengti dvasinio tobulėjimo keliu. Medituodami sukite maldos vėrinį rankose, kiekvieną karoliuką suimdami nykščiu ir didžiuoju pirštu. Rodomasis pirštas vedų tradicijoje siejamas su žmogaus ego, todėl reikia vengti liesti maldos karolius šiuo energetiškai nešvariu pirštu. Ties kiekvienu mala karoliuku pakartoti mantrą, dievybės vardą ar tuo metu svarbų teiginį, pavyzdžiui: esu tinkamoje vietoje tinkamu metu, myliu save tokį, koks esu ir pan. Mantrą kartokite garsiai, šnibždant ar mintyse – kaip jums priimtiniau. Guru karoliukas žymi apeitą ratą ir leidžia giliau permąstyti maldos ar mantros prasmę.

    Praktikuodami mantrinę meditaciją pasitelkiant mala vėrinį, lengvai seksite kiek kartų jau pakartojote mantrą. O apsukus ratą, galėsite būti tikri, kad tikrai pakartojote mažiausiai 100 kartų.

    Mala vėrinį taip pat pasitelkite, praktikuodami teisingą kvėpavimą – Pranayamą. Ties vienu karoliuku įkvėpkite, ties kitu iškvėpkite. Taip atliekant kvėpavimo pratimus bus paprasčiau sutelkti dėmesį, išlaikyti tolygų ritmą ir lengviau kontroliuoti sąmoningo kvėpavimo trukmę.

    Skirkite pakankamai laiko ir dėmesio renkantis savo mala maldos vėrinį. Tai ne šiaip aksesuaras – tai jūsų vedlys į maldą ir meditaciją. Būkite tikri, kad nusižiūrėta mala jums „limpa“ prie rankų ir širdies. Kaip kaklo vėrinys ar apyrankė nešiojama mala jums primins apie pasiryžimą žengti dvasinio tobulėjimo keliu.

    Išsirinkti malą galite čia>> 
    Smilkalų pasirinkimas čia>>