9 aromatai, kurie neabejotinai nukels į Indiją

  •  Uoslė kaip ir kiti mūsų pojūčiai gyvenime atlieka itin svarbų vaidmenį. Įvairių kvapų dėka galime keliauti po prisiminimus, žmones ar netgi nusikelti į kitus pasaulio kraštus. Kvapai mums taipogi daro didelę įtaką – gali pralinksminti, suteikti energijos, nuliūdinti ar nuraminti. Kiekviena žemės vieta turi išskirtinį aromatą, kurį užuostume būdami tik čia, daugiau niekur kitur. O ar kada nors susimąstei, kuo kvepia Indija?

    Tiems, kurie šiame pasaulio kampelyje dar nėra pabuvoję, tikriausiai būtų sunku įsivaizduoti, kokie aromatai reprezentuoja tokią šalį. Jei norite svetur nusikelti bent mintimis, jums neabejotinai prireiks kvapų šaltinio, kuriame itin ryškiomis natomis atsiskleidžia tikroji Indija. Straipsnyje ketinu pateikti 9 aromatus, būdingus tik šiam kraštui, tad rekomenduoju skaityti, pasiryžti išmėginti ir atrasti savo Indiją aromatuose.

    Medetka
    Medetka laikoma stebuklingu augalu ne tik indų krašte, bet ir Lietuvoje. Dažnai šį augalą galėdavome sutikti močiučių gėlynuose kaip itin gražią ir vertingą darželio puošmeną. Tačiau kuo gėlė ypatinga indams? Dauguma šio krašto žmonių medetkų aromatą nesąmoningai sieja su vestuvių, švenčių, pujas aromatu, ryškiomis spalvomis ir kiekviena svarbia proga.

    Sandalmedžio smilkalai
    Šių smilkalų aromato nesupainiotume su niekuo kitu. Salsvas, šiltas medžio aromatas yra glaudžiai susijęs su Indijos istorija ir kultūra. Nuo smilkalų lazdelių kylantys dūmų sūkuriai po savęs palieka ilgai ore tvyrantį aromatą, besisiejantį su dvasingumu ir ramybe.

    Masala Chai
    Atgaivinanti ir giliai atpalaiduojanti Masala Chai arbata su savimi atsineša nostalgijos kvapą, tarsi, praeitis būtų įsikūnijusi į šį gėrimą. Karšta ir saldi arbata su pienu dažniausiai pagardinta šildančiais prieskoniais ir imbieru – sugrąžina tingių žiemos rytų prisiminimus arba ilgus lietingų popiečių pašnekesius. Masala Chai arbatos sudedamųjų dalių galima rasti ir smilkaluose, tad jei vasarą per karšta visuomet aromatais galite pasimėgauti apsupti kvapnių dūmų.

    Mehndi
    Tai išskirtinis kūno tapybos menas naudojant chna dažus. Ši graži piešinių ant odos tradicija išplitusi po visą pasaulį, tad jei dar nesate išmėginę nieko panašaus, būtinai išbandykite, kartu pasidžiaugdami ne tik indiškų ornamentų dailumu, bet ir pajusdami išskirtinį chna dažų aromatą.

    Vietiniai Ghee Saldainiai
    Ghee sviestas itin populiarus ir Lietuvoje, tačiau niekas taip gerai neatskleis Indijos kaip iš šio sviesto pagaminti saldainiai ar žvakės. Švelnus ghee aromatas nukels į jaukius, kepiniais bei ramybe kvepiančius namus.

    Prieskonių dėžutė
    Indija – viena iš prieskonių karalysčių. Gali nuskambėti juokingai, tačiau visą šalį galite sutalpinti vienoje dėžutėje. O joje, be abejonės, turėtų būti žiupsnelis kumino, keletas cinamono lazdelių, sauja garstyčių sėklų, aromatingieji lauro lapai, „Garam masala“ prieskonių mišinys ir aštrus čili česnakas. Nors tai tik nedidelis indelis, tačiau į namus įneštas jaukumo ir laimės pojūtis bus tikrai ilgalaikis.

    Kamparas
    Degant kamparo lapams kylantys tiršti dūmų kamuoliai skleidžia savo unikalų kvapą, laikomą ypač artimu Indijai. Aštrus, stiprus ir tuo pat metu raminantis degančio kamparo kvapas nukels į tradicinius ritualus, kuriuose lankėtės ar dar tik svajojate apsilankyti, primins šventes ar ragauto indiško maisto skonį.

    Jazminų girlianda
    Jazminai, naudojami kaip plaukų aksesuarai, turi savito žavesio – tai gali patvirtinti kiekviena indė. Išraiškingi baltųjų jazminų žiedai supinti į girliandas turi viliojančią galią ir nepakartojamą aromatą. Paimkite keletą žiedų į rankas, įkvėpkite jų aromato ir leiskitės užhipnotizuojami.. Tačiau jei šiuo metu žiedais pasimėgauti negalite – jazminų aromato smilkalai padės susikurti indišką aplinką tiesiog ten, kur esate.

    Kokosų aliejus
    Kokosų aliejaus aromatas atgaivins šiltus prisiminimus. Tokio atogrąžų stebuklo kvapas sklinda kone nuo kiekvieno indo plaukų, tad šiai tautai jis yra itin artimas. Kokosų aliejus, be abejonės, nukels jus tiesiai į tuos vaikystės laikus, kuomet jūsų mama šukuoja jums plaukus.

    Kartais nesusimąstome, kad norint nukeliauti svetur – tą galime padaryti tiesiog čia ir dabar. Tokią akimirką laikas ir atstumas praranda prasmę. Jei svajojate kada nors šiame žemės kampelyje aplankyti – pirmiausiai leiskite sau nusikelti ten mintimis, pasimėgaudami kiekvienu Indijai artimu aromatu. Išsirinkite smilkalus čia>>>