5 skirtingi gilias tradicijas turintys smilkymo būdai

  • Smilkalai buvo naudojami religinėse apeigose bene visuose senuosiuose kultūrose: senovės Egipte, Persijoje, Kinijoje, Amerikos vietinių gyventojų, o taip pat senovės Baltų gentyse, sąrašą galima tęsti ir tęsti. Senosios tradicijos atsispindi ir dabar prieinamoje smilkalų įvairovėje. Šiandien neabejotinai populiariausi yra lazdelės formos smilkalai, tačiau smilkalų pasaulis yra kur kas platesnis ir įvairesnis. Norime priminti apie penkias skirtingų formų, bei skirtingai smilkomas smilkalų rūšis ir patarsime kokiomis aplinkybėmis bei kaip jas naudoti.

    Smilkalų lazdelės yra geriausiai žinoma smilkalų rūšis. Daugiausia smilkalų su bambuko lazdele pagaminama Indijoje. Nepale, Tibete bei Japonijoje gaminamos tradicinės smilkalų lazdelės neturi bambuko šerdies. Tokius smilkalus patogiausia smilkyti įsmeigus į specialią smilkalinę, tačiau galite pasitelkti ir indą su smėliu ar kitus kūrybingus sprendimus. Svarbu, kad lazdelė laikytųsi stabiliai, o krentantys pelenai neišsibarstytų. Didžiulė aromatų įvairovė leis atrasti kiekvienai nuotaikai bei skoniui tinkamiausius lazdelės formos smilkalus. Belieka atsirinkti kuris kvapas jus lydės į meditacijos susikaupimą, kuris tinkamas atsipalaidavimui, kuris sužadina kūrybingumą, o kuris tiesiog mielas širdžiai.

    Žoliniai smilkalai buvo smilkomi daugelyje pasaulio kraštų per apvalymo apeigas, siekiant atbaidyti piktąsias jėgas. Geriausiai žinomas šios rūšies smilkalai yra baltasis šalavijas, kurį Amerikos indėnų gentys naudojo dvasiniuose ritualuose bei apvalymo apeigose. Nuo seno tikėta, kad smilkstančia balto šalavijo šluotele galima išgryninti namų, daiktų, gyvūnų ir žmonių energetinį lauką. Prisiminkite šią nuo seno žinomą priemonę, kai jaučiate, kad namuose sutrikdytas energetinis balansas. Taip pat neapsiriksite baltuoju šalaviju aprūkę į namus parsinešamus kitų žmonių naudotus daiktus, kurie gali būti prikaupę neigiamos energijos. Šalavijas smilkomas nukreipiant rūkstančius dūmus tenlink, kur siekiama atkurti energetinę harmoniją – apsmilkomas žmogus, daiktas ar patalpų sienos. Smilkant baltąjį šalaviją pasitarnaus kriauklė ar kitas nedegus padėkliukas, į kurį būtų galima nuberti pelenus bei padėti smilkstantį ryšelį. Panašiai galima smilkyti ir kitų aromatingų džiovintų augalų ryšelius: pelyno, gailių, rozmariną ar kitus.

    Smilkoma Palo Santo medžio lazdelė skleidžia ypatingą aromatą ir padeda išlaikyti harmoningą energijos srautą. Pietų Amerikos tropiniuose miškuose augantį šventąjį medį vietos gyventojai smilkydavo per savo dvasinius ritualus. Panašiai, kaip baltasis šalavijas, jis sietas su gydymu ir energetine švara. Pasmilkykite Palo Santo lazdeles, kai siekiate giliau išgyventi dvasines praktikas bei susitelkti medituojant ar atliekant jogos pratimus. Smilkant reiktų iš anksto pasirūpinti nedegiu padėkliuku – perlų kriaukle, metaline ar keramikine lėkštele. Palo Santo lazdelę uždekite nuo žvakės laikydami 45 laipsnių kampu. Maždaug po minutės, kai lazdelė įsidegs užpūskite liepsną. Su smilkstančia lazdele apeikite vietas, kur norite atkurti energetinę harmoniją. Taip pat prisiminkite šį nepaprastai aromatingą medį, ieškodami atokvėpio akimirkos bei kurdami savo ritualus. Beje, panašiai galima smilkyti ir kadagio medieną.

    Natūralių dervų smilkymas turi tokias pat senas tradicijas, kaip ir visi kiti aukščiau išvardinti smilkymo būdai. Pati populiariausia neabejotinai yra Frankincense derva, kuri, beje, yra vienas iš svarbiausių bažnytinių smilkalų komponentų. Iš sakralaus bosvelijos medžio išgaunama derva smilkoma paruošiant erdvę ritualams bei apvalant aplinką prieš meditaciją. Smilkant Frankincense ar kitas dervas reikės karščiui atsparaus indo ir anglies tabletės. Uždegus saugiai padėtą anglies tabletę, ant jos užberiama keletas dervos trupinėlių, kurie smilkdami paskleidžia savo magišką aromatą. Tokiu pat principu veikia ir krikščionių bažnyčiose per apeigas naudojami smilkytuvai – juose rusena ant anglies užbertas dervos, miros ir kitų priedų mišinys.

    Gintaro smilkymas yra autentiška mūsų kraštų tradicija. Spėjama, kad gintaras buvo smilkomas per pagoniškas religines apeigas. Šiais laikais smilkymui naudojami kūgeliai, pagaminti iš susmulkinto gintaro. Gintaro smilkalai naudojami siekiant gilesnės meditacinės būsenos, per religines apeigas, o taip pat tiesiog dėl malonaus aromato. Šiuos smilkalus naudokite taip pat, kaip ir visus kitus kūgelio formos smilkalus – padėti ant karščiui atsparaus paviršiaus, uždegti ir mėgautis pasklidusiu dievišku aromatu.

    Išbandykite kuo daugiau skirtingų smilkymo būdų, kad atsirinktumėte širdžiai mieliausius bei tinkamiausius įvairioms progoms ir aplinkybėms.

    Smilkalus rasite čia>>
    Palo Santo medis čia>>
    Baltasis šalavijas čia>>