Lumbini – budizmo lopšys, kurį būtina aplankyti keliaujant Nepale

  • Lumbini yra vienas iš keturių svarbiausių budistų piligriminių traukos taškų. Čia, Indijos ir Nepalo pasienyje 623 m. pr. Kr. karalienė Maya pagimdė sūnų. Berniukas buvo pavadintas Sidharta Gautama. Daugiau nei du tūkstančius metų milijonams tikinčiųjų jis žinomas ir garbinamas, kaip Buda. Kitos trys budistams šventos vietos yra Bodh Gaja, kur Buda nušvito, Saranas, kur pasakė savo pirmąjį pamokslą ir Kushinagar, kur pasiekė nirvaną.

    Kasmet į Lumbini atvyksta pusantro milijono turistų. Lankytojų daugumą sudaro piligrimai, keliaujantys iš budizmą išpažįstančių kraštų. Šis nedidelis Nepalo miestelis yra netoli Indijos sienos, tačiau nutolęs nuo populiariausių turistinių kelionių maršrutų. Ši aplinkybė gali tapti tiek kelionės privalumu, tiek trūkumu. Bene svarbiausias nepatogumas yra ilga ir nebūtinai patogi kelionė iki Lumbini. Iki pernai čia buvo galima atvažiuoti tik vietiniu autobusu iš didesnių Nepalo miestų, tokių kaip Pokhara arba Chitwan. Ši transporto priemonė garantuodavo autentišką patirtį, į kurią nėra įskaičiuotas kondicionierius ar kitas vakariečiams įprastas komfortas. Septynias valandas dardant prikaitusiu autobusu vidinį bambeklį galima numaldyti vis prisimenant, kad kelias į dvasinį tobulumą neturi būti nei tiesus, nei lengvas. Tiesa, pastaruoju metu ėmė rastis ir turistinių autobusų paslaugų. Taigi galite rinktis arba patogią arba autentišką kelionę.

    Pats miestelis gali palikti prieštaringą įspūdį, nes jis nėra didelis. Čia rasite skurdoką nakvynės, maitinimo ir kitų turistinių paslaugų pasirinkimą. Ne veltui Lumbini yra piligrimystės, o ne turizmo centras. Minios piligrimų traukia į svarbiausią, įdomiausią ir, tiesą sakant, vienintelį lankytiną objektą – šventyklų kompleksą. Tai ypatinga vieta dėl savo istorijos, religinės reikšmės bei ore tvyrančios auros.

    Maya Devi šventykla
    Pati svarbiausia yra Maya Devi šventykla, pastatyta tiksliai toje vietoje kur pasaulį išvydo Buda. Pasak legendos karalienė Maya prasidėjo gimdyti kelionės metu, likus šešioms valandoms kelio iki rūmų. Visai svitai teko sustoti Lumbini vietovėje, kad pasitiktų užgimstantį princą. Tikima, kad Buda gimė ant uolos. Praėjus trims šimtams metų, III a. pr. Kr. šiam įvykiui pagerbti Indijos imperatorius Ašoka pastatė šventyklą, kurioje saugota toji uola.

    Budos gimimui pašvęsta šventykla turi UNESCO saugomo paveldo statusą. Viduje yra senųjų karaliaus Ašokos rūmų griuvėsiai, o centre po neperšaunamo stiklo gaubtu saugoma uola, ant kurios pasaulį išvydo Buda. Pati šventykla, žvelgiant iš išorės gali pasirodyti nuvilianti savo kuklumu ir paprastumu, tačiau užėjus į vidų įspūdis išsyk persimaino. Deja, čia negalima fotografuoti, todėl norint pajausti čia tvyrančią aurą, reikia atvykti ir tai patirti. Nelengva atrasti ir tinkamų žodžių, kad nupasakoti čia jaučiamą sakralią atmosferą, kuri tiesiog užima amą. Ypatingą nuotaiką kuria ryškios spalvos, persipinantys ornamentai, smilkalų aromatas, ramybę skleidžia meditacijoje susikaupę vienuoliai bei piligrimai. Tai viena iš tų ypatingų patirčių, kuri praturtina dvasią ir suteikia įkvėpimo dvasinių ieškojimų kelyje.

    Šventyklų kompleksas
    Maya Devi šventykla yra neabejotinai pati svarbiausia šventykla, aplink kurią ilgainiui atsirado didžiulis šventyklų kompleksas. Azijos šalys, kuriuose išpažįstamas budizmas, norėjo prisidėti puoselėjant šventą vietą, kurioje užgimė Buda, todėl čia statė šventyklas. Lankydami šventyklą po šventyklos galite pasijusti tarsi keliaudami po visą Aziją, nes kiekviena šalis rėmėsi savo budizmo ir architektūros tradicijomis. Vos per pusdienį patirsite kuo skiriasi ir kuo panašios Kombodžos, Tailando, Vietnamo, Mianmaro, Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos statytos šventyklos. Beje, Lumbinyje taip pat stovi Prancūzijos ir Vokietijos budistų bendruomenių įkurtos šventyklos. Šventyklos išsidėsčiusios didelėje teritorijoje, kurioje daug tvenkinių bei sodų. Ant sodo medžių plazda pakabintos ilgos ir spalvingos maldos vėliavėlių virtinės. Visa aplinka palieka labai stiprų įspūdį.

    Keletas praktiškų patarimų
    Prieš nusipirkdami autobuso bilietą į Lumbini, kritiškai įvertinkite savo pakantumą autentikai. Kelionė turistiniu autobusu bus brangesnė, tačiau trumpesnė ir ženkliai patogesnė. Vietos autobusas kainuos pigiau ir garantuoja autentišką patirtį, tačiau mėgstantiems komfortą gali apkartinti visos kelionės įspūdžius.

    Renkantis nakvynės vietą vėlgi turite galimybę patirti autentišką piligriminę kelionę pasirinkus asketišką nakvynę vienuolyne arba tiesiog užsisakyti viešbutį ir viltis, kad rasite tokį komfortą, kokio tikėjotės.

    Jei po Neapalą keliausite ne per liūčių sezoną, verta atsižvelgti ir į savo pakantumą kaitrai. Jei sunkiai pernešate svilinantį karštį, nepatingėkite atsikelti išties anksti ir iš viešbučio išeiti dar prieš septynias. Dauguma šventyklų užsidaro pietų pertraukai, todėl pradėję savo pažintį ankščiau, spėsite daugiau pamatyti. Be to, įeinant į šventyklas reikia nusiauti batus. Saulei pakilus aukščiau šventyklos grindinys užkaitinamas lyg iškūrentos pirties akmenys, todėl jausmas, kaip svyla padai gali užgožti dvasinę patirtį.

    Pagrindinį Lumbinį traukos centrą – šventyklų kompleksą galima apžiūrėti per vieną dieną. Todėl turistai dažniausiai čia apsistojo tik vienai ar dviem naktims. Šventyklos išsidėsčiusios išties didelėje teritorijoje. Tikrai neprašausite prie komplekso vartų išsinuomoję dviratį. Mindami pedalus pamatysite kur kas daugiau šventyklų ir nenuvargsite per kaitrą pėdindami ilgus atstumus nuo vienos šventyklos prie kitos.
    Lumbini turgus yra puiki vieta apsirūpinti ne tik suvenyrais artimiesiems, tačiau taip pat įsigyti japa mala vėrinį, maldos vėliavėlių, Nepalo smilkalų bei kitų autentiškų, dvasinėms praktikoms reikalingų priemonių.

    Smilkalus rasite čia>>>
    Malas rasite čia>>>